IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпна над 74 долара*

Цената на черното злато стигна най-високото си ниво от началото на тази година и се повиши с 6% за последната седмица

22:31 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпна над 74 долара*

Цената на петрола се повиши с повече от 1 долар и прескочи нивото от 74 долара за барел за първи път за последните десет месеца. Причина за това стана изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и данните за рекордния ръст на продажбите на съществуващи жилища в САЩ.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври приключи търговията с ръст на цената от 92 цента, или 1,3%, до 73,83 долара за барел. По време на днешната сесия петролните фючърси поскъпнаха до 74,72 долара за барел, което е най-високото ниво от 21 октомври миналата година.

От началото на тази седмица октомврийските петролни фючърси са поскъпнали с 6,1 на сто на нюйоркската петролна борса. От началото на тази година цената им се е повишила с 65 на сто, по данни на Bloomberg.

На международната петролна борса в Лондон брентът поскъпна със 78 цента, или 1,1%, до 74,11 долара за барел. Междувременно щатската валута поевтиня с 0,6% спрямо еврото до 1,4333 долара за евро. Доларовият индекс, който следи курса на долара спрямо кошница от валути, отстъпи с 0,4% до 78,068 пункта.

Днес стана ясно, че продажбите на еднофамилни къщи и апартаменти в САЩ са се увеличили с рекордните 7,2% на месечна база през юли и достигат най-високото си ниво за последните две години.

Ръстът на котировките бе подхранен и от изявлението на Бен Бернанке, че световната икономика излиза от кризата и има добри шансове да се върне към растеж в краткосрочен план.

*Актуално към 22:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още