IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Световната икономика излиза от рецесия

Според шефа на Федералния резерв американската икономика има добри шансове да се върне към растеж в близко бъдеще

19:22 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Световната икономика излиза от рецесия

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че световната икономика започва да излиза от рецесията благодарение на агресивните действия на централните банки и правителствата по целия свят.

Според него икономическата активност се стабилизира както в Съединените щати, така и в останалите страни, след рязкото свиване през последната година. Поради това перспективите за връщане към растеж в близко бъдеще са добри.

Неговото изявление постави началото на икономическия симпозиум в Канзас, на който ще присъстват централни банкери, финансови министри, представители на академичните среди и участници на финансовите пазари от целия свят.

Икономисти, интервюирани от Bloomberg прогнозират, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 2,2% през третото тримесечие на тази година спрямо предходното, когато се сви с 1% на тримесечна база.

Някои страни, между които Германия, Франция, Япония и Норвегия излязоха от кризата. Международният валутен фонд очаква, че световната икономика ще отчете ръст от 2,5% през 2010 г., но преди това ще се свие с 1,4% през 2009 г.

Организацията на икономическо сътрудничество и развитие заяви, че развитите икономики са се стабилизирали през последното тримесечие. Нейните експерти изчисляват, че техният БВП е останал непроменен през второто тримесечие.

Въпреки добрите икономически данни от последните седмици обаче Бен Бернанке предупреди, че не е изключено световната икономика да се изправи пред нови критични предизвикателства през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още