IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария и Италия променят границата си заради топенето на ледниците

Границата между Швейцария и Италия за първи път е установена през 1861 г., когато Италия все още е монархия

15:44 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцария и Италия променят границата си заради топенето на ледниците

Швейцарското правителство е одобрило в сряда предварителни критерии за промяна на границата на страната с Италия близо до връх Матерхорн, тъй като топящите се ледници са преместили границата, определена преди повече от век, съобщи Bloomberg.

Комисия, съставена от представители на двете страни, е постигнала съгласие, че новата граница ще се образува от планински хребети в граничния регион извън курорта Цермат, тъй като топящите се ледове и оттичащите се води разделят променливия терен, се посочва в съобщение на сайта на швейцарското министерство на външните работи.

Границата между Швейцария и Италия за първи път е установена през 1861 г., когато Италия все още е монархия. Стълбове, отбелязващи границата, са поставени в алпийските ледници, но сега ледената покривка изчезва заради затоплянето на времето. С топенето й разграничителната линия между двете страни се намира по-трудно.

През март, когато е била обсъждана промяната на границата, Даниел Гутнехт, отговарящ за координацията на националните граници в топографската служба на Швейцария, е заявил, че границата на различните места може да се премести с между няколко до 10 метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 21.08.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още