IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мексико на път да подобри рекорда от „Текила кризата“

БВП на страната е паднал с 10,3% за периода април-юни спрямо същото тримесечие на миналата година

10:01 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мексико на път да подобри рекорда от „Текила кризата“

Икономиката на Мексико записа рекордно лошо представяне през второто тримесечие, затруднена от намаляващия износ и последствията от свинския грип, става ясно от данни на националната статистика.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е паднал с 10,3% за периода април-юни спрямо същото тримесечие на миналата година.

Може да се окаже, че Мексико преминава през най-лошата си година от 1994 насам, или периодът на т.нар. „Текила криза“, когато рязката обезценка на песото доведе до 7-процентен спад на БВП за годината, коментира АФП.

Втората по големина икономика в Латинска Америка навлезе в рецесия през първото тримесечие на 2009, като БВП се понижи с 8,2 на сто на годишна база.

Според консултантската група Bursametrica брутният вътрешен продукт за цялата година се очаква да се свие с 6,5 на сто, като прогнозите са негативното движение да се забави в края на периода. Други експерти предвиждат дори по-голям спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още