IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гневът на автодилърите прекратява щатската програма "Кеш за стари коли"

Програмата приключва на 24 август, разпространителите се оплакват, че получават много бавно парите си от държавата

09:49 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гневът на автодилърите прекратява щатската програма "Кеш за стари коли"

Федералната програма за насърчаване на продажбите на автомобили в САЩ „Кеш за стари коли“ ще приключи на 24 август. След тази дата дилърите на моторни превозни средства няма да приемат молби за участие в програмата, която позволява на всеки американец да получи до 4500 долара бонус от държавата, ако рециклира своя стар автомобил и закупи нов, по-икономичен.

За осъществяването на тази програма първоначално бяха отпуснати 1 млрд. долара, но силният интерес към нея и големият брой на лицата, желаещи да участват, принуди американското правителство да гласува увеличение на средствата с още 2 млрд. долара до общо 3 млрд. долара. Досега са сключени над 457 хил. сделки, а общата стойност на бонусите е 1,9 млрд. долара.

Бавното изплащане на тези бонуси обаче предизвика гнева на дилърите на автомобили в страната. Крайният срок ще даде възможност на търговците на превозни средства, както и на купувачите, да финализират договорените покупки и да кандидатстват за полагащия им се държавен бонус. Той ще се изпрати от оставащите средства, предвидени за програмата.

Досега Министерството на транспорта в САЩ е обработило около 167 хил., или 37%, от всички 457 хил. заявления за изплащане на бонус в рамките на програмата, чието официално название е Car Allowance Rebate System, или CARS. От съобщението обаче не става ясно на колко от обработените заявления реално са били изплатени полагащите се суми, предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още