IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария на печалба от 1,2 млрд. франка от продажбата на дела си в UBS

Миналата година правителството на страната вложи 6 млрд. франка, за да помогне на банката

20:52 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцария на печалба от 1,2 млрд. франка от продажбата на дела си в UBS

Швейцарското правителство е излязло на печалба от 1,2 млрд. франка (1,1 млрд. долара) от продажбата на дела си в най-голямата банка в страната - UBS AG, ден, след като бе постигнато споразумение за обмен на данни със САЩ относно клиенти, заподозрени в укриване на данъци.

Швейцария е продала 332,2 млн. акции на институционални инвеститори за 16,5 франка за брой. Като се включат и плащанията в размер на 1,8 млрд. франка в брой, които държавата ще получи от UBS, общо сумата възлиза на около 7,2 млрд. франка, предава Bloomberg.

Правителството вложи 6 млрд. франка, за да помогне на банката миналата година да се освободи от „токсичните“ си активи. Уреждането на делото, заведено от САЩ, както и увеличението на капитала на банката с 3,8 млрд. франка през юни са усилили доверието е нея, посочват от правителството.

Финансовите регулатори в САЩ повдигнаха обвинение срещу UBS през февруари, че поради банковата тайна компанията спомага за укриването на данъци. Базираната в Цюрих банка се призна за виновна за участие в схема за измама на данъчните служби в САЩ през февруари и се съгласи да плати 780 млн. долара глоба и да разкрие имената на 250 клиента, които са укривали данъци. Един ден по-късно обаче данъчните служби в САЩ поискаха данни за още 52 хил. клиентски сметки и заведоха дело.

В крайна сметка швейцарската банка и американското правителство постигнаха извънсъдебно споразумение по случая през тази седмица. То предвижда информацията за общо 4450 банкови сметки на американски граждани да бъде предоставена на данъчните служби в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още