IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на водещите индикатори в САЩ нарасна за четвърти пореден месец

Нарастването на индекса показва, че икономическото възстановяване може да започне скоро и рецесията удря дъното

17:34 | 20.08.09 г.
Индексът на водещите индикатори в САЩ нарасна за четвърти пореден месец

Индексът на водещите индикатори в САЩ, който прогнозира развитието на щатската икономика през следващите шест месеца, нарасна за четвърти пореден месец.

Икономическият барометър, който се изчислява от Конферентния борд, се увеличи с 0,6% през юли след като през юни нарасна с 0,8%. Очакванията на Wall Street бяха за увеличение на индикатора с 0,7 на сто.

Според конферентния борд нарастването на индекса показва, че икономическото възстановяване може да започне скоро и рецесията удря дъното.

Най-голям положителен принос за ръста на индекса имат лихвените спредове, а най-голям отрицателен – потребителските очаквания. Шест от десетте компонента на индекса отчитат повишение, три регистрират спад, а един е без промяна.

Шестмесечният темп на растеж на Индекса на водещите индикатори е 3%, което е най-високата стойност от средата на 2004 година.

В същото време излязоха и данните за производството в район Филаделфия, показвайки неочакван ръст през август за първи път от почти година, което е още един знак, че икономиката на САЩ излиза от рецесията.

Индексът на икономическата активност в района на Филаделфия се покачи до 4,2, което е най-високото ниво от ноември 2007 година. През юли индексът бе на ниво минус 7,5.

Положителната стойност на индекса сигнализира експанзия на района.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още