IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Негативизмът от Китай се отрази в лек спад на европейските борси

Dow Jones Stoxx 600 падна с 0,34%, но е с ръст от над 9 на сто от нивата си преди три месеца

19:23 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Негативизмът от Китай се отрази в лек спад на европейските борси

С понижение завършиха сесията в сряда големите европейски фондове борси. Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 намали стойността си с 0,34 на сто, достигайки ниво от 226,45 пункта.

Това е вторият ден на загуба от последните три търговски сесии за индикатора. В същото време обаче индексът е над 9% спрямо нивото си отпреди три месеца, след като банковите позиции за периода повишиха стойността си с над 20 на сто, а акциите на минните групи бележат среден ръст от над 8 на сто.

На регионално ниво в сряда британският FTSE 100 спечели минималните 0,08% до 4690 пункта. Немският DAX падна с 0,36% до 5232 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 0,01 на сто до 3450 пункта.

Спадът на Стария континент последва този от търговията в Азия, където бяха отбелязани значителни загуби, най-вече в Китай, в което някои анализатори видяха навлизане на китайската борса в период на мечи пазар. Към момента в Щатите основните индекси също се движат с повишение, въпреки че започнаха сесията със спад. За ръста спомагат книжата на енергийните компании, след като цената на петрола се върна на равнища над 71 долара за барел.

На страната на печелившите на Стария континент днес се наредиха акциите на собственика на българския мобилен оператор МТел  - Telecom Austria, която обяви спад от 14,5% на печалбата си за тримесечието до 62,3 млн. евро, но показа оптимизъм за резултата си за цялата година. Книжата на групата поскъпнаха с близо 5 на сто. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още