IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глоби за 2 млрд. евро в областта на конкуренцията е наложила ЕК през 2008

Наказани са общо 34 компании

15:34 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Глоби за 2 млрд. евро в областта на конкуренцията е наложила ЕК през 2008

През 2008 г. Европейската комисия (ЕК) е наложила глоби за 2,27 млрд. евро на 34 компании за действия, нарушаващи правилата за конкуренцията в Европейския съюз, ставя ясно от годишния доклад за политиката на Брюксел в областта на конкуренцията.

Сред глобите е и тази, наложена на Intel (за малко над 1 млрд. евро), заради която Брюксел беше упрекнат от омбудсмана на ЕС заради това, че не са взети предвид някои оневиняващи компанията обстоятелства.

Във връзка с предоставянето в страните от Европейския съюз на държавни помощи, което трябва да става при спазване на стриктни правила, в доклада се посочва, че от 10,3 млрд. евро неправомерно отпуснати помощи след 2000 г., до края на 2008 г. са възстановени около 9,3 млрд. евро или 90,7 на сто от цялата сума, както и 2,5 млрд. евро наказателни лихви.

Сред посочените примери в доклада са решението от март миналата година, според което гръцката държава е поддържала правни разпоредби, гарантиращи на държавното предприятие Public Power Corporation достъп до почти всички използваеми лигнитни мини в Гърция.

Добиването на електроенергия от лигнитни въглища е най-евтиният начин на електропроизводство в Гърция, поради което това положение създава неравни възможности за пазарните оператори и позволява на компанията да поддържа господстващо положение на електроенергийния пазар на едро. Ето защо от Гърция бе поискано да представи предложения как ще гарантира, че конкурентите получават достатъчен достъп до лигнитните мини, се отбелязва в доклада.

В областта на индустриалното преструктуриране пък Европейската комисия прие решение, изискващо Румъния да възстанови 27 млн. евро, определени като незаконна помощ, около приватизацията на дружеството Automobile Craiova, което бе продадено при условия, гарантиращи определено равнище на производство и заетост, като в замяна бе договорена по-ниска продажна цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още