IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Федералният дълг изправя пред риск икономиката на САЩ

Страничните ефекти от наливането на пари в икономиката могат да са толкова заплашителни, колкото е финансовата криза, смята Бъфет

13:16 | 19.08.09 г.
Бъфет: Федералният дълг изправя пред риск икономиката на САЩ

САЩ трябва да обърнат внимание на масивните количества „монетарно лекарство“, което беше налято във финансовата система и сега заплашва най-голямата икономика в света и нейната валута, заяви милиардерът Уорън Бъфет, цитиран от Блумбърг.

„Фонтанът от федерални пари“ спаси финансовата система и американската икономика сега се намира на пътя на бавното възстановяване.

В същото време бюджетният дефицит на САЩ се очаква да достигне 1,841 трлн. долара за фискалната 2009 година, която свършва на 30 септември.

„Огромните дози монетарно лекарство продължават да се предписват и не след дълго ще се нуждаем от справяне с нейните странични ефекти“, заяви 78-годишният инвестиционен гуру. „Засега повечето от тези ефекти са невидими и ще останат латентни за дълго време. Въпреки това заплахата от тях може да бъде голяма дотолкова, доколкото е заплашителна финансовата криза сама по себе си“, добави още Бъфет.

Печатането на пари ще издуе дефицита до 13% от БВП през тази фискална година, докато нетният дълг ще нарасне до 56% от БВП, смята Бъфет.

Въпреки това той счита, че властите трябва да направят каквото е нужно за връщане растежа на икономиката на САЩ.

„Веднъж щом възстановяването бъде постигнато, Конгресът трябва да спре покачването на съотношението дълг/БВП и да поддържа растежа на нашите задължения в рамките на растежа на нашите ресурси“, каза още Бъфет.

„Необузданите доларови емисии със сигурност ще причинят стопяване на покупателната стойност на долара“, заяви милиардерът. „Съдбата на долара зависи от Конгреса“, добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още