IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Air France-KLM вече не иска Чешките авиолинии

Другият кандидат в конкурса за превозвача е консорциум между чешките фирми Unimex и Travel Service

12:02 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Air France-KLM вече не иска Чешките авиолинии

Air France-KLM обяви оттеглянето си от приватизационната процедура за Чешките авиолинии, изтъквайки като причина кризата, която оказва своето негативно влияние върху въздушния транспорт.

„При тези обстоятелства Air France-KLM счита, че компания Czech Airlines (CSA) би могла да се фокусира върху разработването на вътрешен план за възстановяване с цел завръщането на печалба“, казва от превозвача в съобщение, цитирано от Ройтерс.

Говорител на чешкото финансово министерство не е предоставил коментар по случая.

В настоящата обстановка от Air France-KLM казват, че искат да засилят съществуващите в момента партньорства с CSA, продължавайки „да изследват заедно нови сфери на сътрудничество от взаимен интерес“.

За първото тримесечие на тази година Чешките авиолинии излязоха на загуба от 50,87 млн. долара. Пътническият трафик се е понижил на годишна база с 12%, което превозвачът обяснява с икономическата криза.

По план приватизацията на компанията би трябвало да приключи тази есен. Другият кандидат в конкурса е консорциум между чешките фирми Unimex и Travel Service.

Според анализатори сделката би могла да донесе на държавата около 5 млрд. крони (187 млн. евро).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още