IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската борса влезе в период на мечи пазар

Shanghai Composite се отдалечи с 20% от най-високата си стойност за последните 14 месеца

11:47 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската борса влезе в период на мечи пазар

Индексите на китайската фондова борса приключиха днешната търговия със силни понижения, подобно на сесията в понеделник и през миналата седмица. В резултат на това борсовият бенчмарк Shanghai Composite се отдалечи с 20% от най-високата си стойност за тази година.

Това може да загатва за началото на мечи тренд на пазара на ценни книжа в Шанхай, предаде Bloomberg. Прието е, че един фондов пазар навлиза в мечи период тогава, когато основните борсови индекси загубят 20% или повече от стойността си в сравнение с последния връх, който са отбелязали.

Причина за разпродажбите в Шанхай през последните дни стана тревогата, че възстановяването на третата по големина икономика в света ще се забави, след като правителството се принуди да ограничи свръхкредитирането на банките през последните месеци.

Индексът на сините чипове CSI 300 потъна с 5% до 3014,6 пункта, а по-широкият Shanghai Composite изгуби 4,3% от стойността си до 2785,6 пункта. Shanghai Composite е с 20% под 14-месечния си връх, който достигна на 4 август, но с 59% над рекордното си ниво от 16 октомври 2007 г.

Почти всички борсови измерители в азиатския и тихоокеанския регион приключиха днешната търговия на отрицателна територия. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи десет азиатски борси плюс Австралия и Нова Зеландия, днес губи 0,6% от стойността си до 109,94 пункта.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 0,8% до 10204 пункта, а на борсата в китайския административен район Хонконг основният индекс Hang Seng се понижава с 1,9% до 19921,2 пункта. Сред най-губещите компании на борсите в региона се наредиха дружествата от финансовия сектор.

Финансовите регулаторни органи в Япония съобщиха, че коефициентите, които следят състоятелността на застрахователните компании в страната, ще паднат под изискуемите минимуми, след като новият стандарт за способността им да изплащат застрахователни премии влезе в сила.

Днес стана ясно, че индексът на водещите индикатори в Австралия се е повишил до най-високата си стойност за последните седем месеца през юни и сочи ръст на икономиката през тази година. Въпреки това индексът на сините чипове на борсата в Сидни S&P/ASX 200 се понижи с 0,2% до 4373,8 пункта.

Индексите на борсата в Нова Зеландия бяха едни от малкото, които успяха да отчетат ръст в края на днешната сесия. Основният борсов измерител NZX 50 се повиши с 0,3% до 3081,1 пункта. От началото на тази година той е увеличил стойността си с близо 13,5%.

Днес стана ясно, че входящият индекс на производствените цени в Нова Зеландия остава непроменен през второто тримесечие спрямо предишното, когато намаля с 2,5% на тримесечна база. Икономистите очакваха измерителят на производствената инфлация да се понижи с 0,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още