IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София е 58-ма сред най-скъпите градове в света

Най-евтино се живее в Куала Лумпур, но дори там заплатите са по-високи от тези в българската столица

11:15 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
София е 58-ма сред най-скъпите градове в света

София e на 58-мо място в класация на най-скъпите градове в света. Най-много средства трябват на живеещите в Осло, Копенхаген и Цюрих, заемащите първите три позиции в подреждането, става ясно от проучване на швейцарската банка UBS. Следват Женева, Токио и Ню Йорк.

Непосредствено преди българската столица са Будапеща и Москва, след нас са Киев и Лима. Оказва се, че животът в Букурещ е по-евтин от този в София, като градът е класиран на 67-мо място.

Най-евтино е да се живее в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

Най-добрите заплати получават работещите в Цюрих и Женева, става ясно още от изследването, в което са включени общо 73 града. По този показател София слиза надолу в общата класация и заема 63-то място. На 64-то е Пекин, след него Киев.

По-големи от тези на софиянци са доходите не само в Букурещ (56-то място), с който обичайно се сравняваме, но дори и в Куала Лумпур (62-ро).

Най-много пък работят в Кайро и Сеул, където средностатистическият служител работи с близо 600 часа повече, отколкото хората в Западна Европа.

В изследването за покупателната способност са включени 122 стоки и услуги, като се проследяват нужните средства за потреблението им. Ако се вземат предвид и жилищните наеми, то най-скъпият град за живеене става Ню Йорк. На втора позиция е Осло, следван от Женева и Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още