IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънските компании привлекли 3 млрд. евро от банки от началото на годината

Според консултанти тази стойност е ниска в сравнение с брутния вътрешен продукт на Румъния

09:41 | 19.08.09 г.
Румънските компании привлекли 3 млрд. евро от банки от началото на годината

Румънските компании са привлекли 3 млрд. евро от банки от началото на година, като най-големите кредитори са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Всяка от тези институции е отпуснала по около 800 млн. евро, като инвестициите са били насочени основно към енергийния и автомобилен сектор, предава ZF.

Според консултанти тази стойност е ниска в сравнение с брутния вътрешен продукт (БВП) на Румъния.

Докато ЕБВР и ЕИБ се фокусират върху енергийния и автомобилен сектор, търговските банки рязко променят стратегията си и се насочват към подпомагане на съществуващите си клиенти вместо да се опитват да спечелят нови.

Според доклад за финансовата стабилност, публикуван от румънската централна банка през юни, компаниите могат да използват тези пари, за да покрият само 40% от дълговете си с падеж тази година, което означава, че е задължително банките да рефинансират техните кредитни линии.

Необходимостта от заемни средства при компаниите е изключително висока в този момент, особено в сегментите, където експанзията е била реализирана основно чрез заеми като търговия, строителство и недвижими имоти, пише изданието.

Въпреки това достъпът до банкови средства остава скъп. В момента лихвите на междубанковите заеми възлизат на около 9% на година в сравнение с 12-13% миналото лято, но лихвите за потребителите започват от 11-13% на година и може да се увеличат значително в зависимост от рисковия профил на клиента.

„Не мисля, че тази стойност е висока. Според мен повечето от заемите са рефинансирани линии. От началото на годината има малко новоотпуснати заеми, което е от значение за икономиката. Очаквам само 20% да са свежи пари, които за първи път ще влязат в системата, и това е много малко в сравнение с БВП на Румъния на стойност 120 млрд. евро”, казват от инвестиционната компания Capital Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още