IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Кризата приключи

Задава се растеж, който няма да е достатъчно силен, за да намали безработицата, смята главният икономист на МВФ Оливие Бланшар

20:22 | 18.08.09 г.
МВФ: Кризата приключи

Глобалната рецесия вече приключи и възстановяването започна, заяви главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар, цитиран от MarketWatch.

Глобалната рецесия бе нетипична, такова ще бъде и възстановяването, каза още Бланшар и добави, че не трябва да очакваме много голяма норма на растеж на икономиката.

„Обратът няма да е елементарен”, пише Бланшар в статия, разпространена от МВФ. „Кризата остави дълбоки следи, които ще се отразят и на предлагането и на търсенето за много години напред”, счита икономистът.
Задава се растеж за повечето страни, но той няма да е достатъчно силен, за да намали безработицата в близко време.

Растежът все още е изключително зависим от правителствените стимули на фискалните и монетарните политики на отделните страни. Устойчивият растеж „ще се нуждае от деликатни политики по ребалансиране, както в рамките на отделните страни, така и помежду тях”, каза Бланшар.

„Устойчивото възстановяване в САЩ и в останалия свят в крайна сметка изисква ребалансиране от публичните инвестиции към частните разходи”, заяви икономистът на МВФ и добави, че фискалните дефицити целящи стимулирането на икономиката трябва да бъдат преодолени.

САЩ не може да разчита на ниски лихви за устойчив растеж. „Устойчивото възстановяване вероятно ще изисква увеличаване на експорта на САЩ и съответстващото на него намаляване на износа в останалата част на света и главно на износа от Азия. Китай трябва да засили вътрешното търсене”, казва още Бланшар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още