IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските банки остават плахи в кредитирането

Потребителските заеми и заемите за бизнеса остават труднодостъпни през второто тримесечие

17:33 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американските банки остават плахи в кредитирането

Много по-малко банки в САЩ реално са завишили своите стандарти за кредитиране през последните три месеца, но въпреки това финансирането остава труднодостъпно. Техните ръководства очакват, че това положение вероятно ще се запази до средата на следващата година, предаде CNN.

Последният доклад на Федералния резерв сочи, че потребителските заеми и заемите за бизнеса остават оскъдни. Стойността на отпуснатите кредити се свива, а успоредно с това търсенето на заемен ресурс и платежоспособността на потенциалните заемополучатели намаляват.

Единствената категория заеми, която отчита по-голямо търсене, са висококачествените жилищни ипотеки. Понижението на лихвените проценти по ипотечните заеми в рамките на периода от май до юли кара много хора да подадат молба за рефинансиране на своя ипотечен заем.

Близо 90% от анкетираните банкови служители заявяват, че изискванията за отпускане на заем в момента са по-строги от обичайното. Половината от тях съобщават, че банките са намалили своите кредитни лимити, а 35% докладват за затягане на стандартите за кредитните карти.

Повечето банки в САЩ очакват стандартите за кредитиране да останат по-строги от обичайното поне до втората половина на следващата година. Готовността им да заемат пари стана основен проблем по време на финансовата криза и американското правителство се принуди да предостави на финансовия сектор огромна капиталова инжекция, за да насърчи размразяването на кредитния пазар.

Още по темата: 

Какви модели използват банките за справяне с кризата на пазара на имоти?
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 18.08.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още