IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Ню Йорк отвори с остър спад*

Опасения относно задържане на потребителските разходи в САЩ понижиха основните индекси

16:58 | 17.08.09 г.
Борсата в Ню Йорк отвори с остър спад*

Борсовата сесия в САЩ стартира с разпродажби, което прати основните индекси над 2% под петъчните им нива на затваряне.

В основата на негативния сентимент стоят инвеститорските опасения относно бързината на възстановяването на американската и световна икономика.

След като инвеститорите калкулираха в цените на акциите избягването на тотален икономически и финансов крах и дори връщане към нормалното функциониране на икономиката, пращайки основните индекси на десетмесечни върхове, сега погледите на Wall Street са насочени към поведението на американските потребители, което се сочи като евентуален катализатор на по-нататъшен икономически растеж, тъй като то има дял от 2/3 в брутния вътрешен продукт на САЩ.

Така инвеститорите в американски акции ще следят изкъсо данните от отчетите на компаниите от потребителския сектор в САЩ, които да загатнат доколко американският потребител се връща обратно в магазините.

Още в петък докладът на Мичиганския университет показа, че индексът на потребителското доверие в САЩ изненадващо се е понижил до 63,2 пункта през август спрямо 66 пункта за месеца преди това, което е най-ниската стойност на показателя от март месец досега. Икономистите очакваха ръст на барометъра на доверието до 69,1 пункта през август.

Това понижи основните американски индекси с около процент и половина.

Днес отчетът на търговската верига за стоки за дома Lowe's показа спад на печалбата 19% до 759 млн. долара, или повече от очакванията на пазара. Причината за спада бе понижаване на продажбите с 5% до 13,84 млрд. долара заради ограничаване на потребителските разходи.

Акциите на Lowe's моментално паднаха с 10 на сто до 20,43 долара за акция.

Мнозина сочеха развиващите се пазари най-вече в лицето на Китай като потенциален "спасител", който ще издърпа световната икономика и ще върне растежа към нормалните граници.

Днес обаче стана ясно, че преките чуждестранни инвестиции в Китай намаляват, а водещи компании в страната показаха разочароващи данни, което загатна, че пазарът некоректно е калкулирал степента на икономическо възстановяване. В резултат индексът на сините чипове в Китай CSI 300 потъна с 6,1% до 3140,3 пункта, а по-широкият Shanghai Composite отстъпи с 5,8% до 2870,6 пункта.

Днес все пак имаше и добри новини – през август производственият сектор в Ню Йорк се подобри, като местните компании отчетоха увеличение на новите поръчки и доставки, а складовите запаси и заетостта в сектора намаляха с много по-бавни темпове.

Въпреки всичко към 16:50 часа българско време Dow Jones IA губи 2% до 9 130 пункта, Nasdaq пада с 2,4% до 1 940 пункта, а S&P 500 се понижава с 2,25% до 981 пункта.

*Информацията е актуална към 16:50 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още