IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кипър обвини Лукойл, Petrolina, Hellenic Petroleum и Exxon в картел

Евентуалната глоба може да бъде в размер на около 10 на сто от оборота на компаниите на местния пазар

16:07 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кипър обвини Лукойл, Petrolina, Hellenic Petroleum и Exxon в картел

Комисията по защита на конкуренцията на Кипър обвини руската петролна компания Лукойл в уговаряне на цените с гръцките Petrolina и Hellenic Petroleum и щатската Exxon Mobil, съобщи Интерфакс.

Разследването на комисията е продължило 4 години, а решението за евентуалното наказание на всяка от компаниите ще бъде публикувано в скоро време, посочва агенцията.

Според обвинението на комисията Лукойл, Petrolina, Hellenic и Exxon са съгласували помежду си цената на бензина и дизела. По данни на регулаторния орган нарушението на антимонополното законодателство е започнало през 2005 г. Компаниите не са сключвали официално споразумение за сътрудничество.

По предварителни оценки глобата за нарушението може да бъде в размер на около 10 на сто от оборота на компаниите на кипърския пазар през 2005 г.

Четирите компании ще обжалват решението на комисията пред Върховния съд на Кипър.

Интерфакс припомня, че през февруари тази година Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия обвини Лукойл, Роснефт, Газпром нефт и ТНК-BP в завишаване на цените на горивата. През 2008 г. ФАС наложи глоба на компаниите за аналогично нарушение, но тя беше оспорена.

В България също имаше коментари и сигнали за картел на пазара на горива на дребно, но Комисията за защита на конкуренцията не намери достатъчно доказателства за наличие на картелно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още