IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството на слънчеви панели за електричество навлезе в криза

Световният пазар сега разполага поне с двойно по-големи запаси от слънчеви модули, отколкото на практика са необходими

13:25 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производството на слънчеви панели за електричество навлезе в криза

Немската индустрия, произвеждаща панели и други съоръжения за получаване на електричество чрез слънчева енергия, се сви и навлезе в криза, пише руският делови вестник „РБК daily“ по материали от немския печат.

Въпреки че две от големите фирми за производство на фотоволтаични (слънчеви) батерии в Германия продължават да имат печалба, други две затъват в загуби, а една е на ръба.

Свиването са пазара на индустрията за слънчева електроенергия се обуславя от падането на търсенето на слънчеви панели, което е видно на такъв важен пазар като Испания и е свързано и с рязкото съкращаване там на държавните дотации при производството на този вид енергия. Икономическата криза е причина за големите затруднения при продажбата на вече построени големи соларни паркове, което прави към момента изгледите за развитието на сектора мрачни.

По мнението на ръководството на фирма Aleo Solar световният пазар сега разполага поне с двойно по-големи запаси от произведени слънчеви модули, отколкото на практика са необходими. Това води до падането на техните цени, което се отразява негативно на сектора.

По данни на един от най-големите в света производители на слънчеви модули - Q-Cells, от началото на годината досега цената на соларните батерии е паднала с 35%, докато друг от крупните им производители оценява спада на 25%. По тази причина, дори тези от немските производители, които имат ръст на продажбите на фотоволтаици, отчитат спад на печалбите си за полугодието в пъти на годишна база.

Например крупната компания Q-Cells, бивша „звезда“ на фондовия пазар, след плащането на данъците за полугодието отчита загуби в размер на 700 млн. евро, докато за миналата година този показател е бил печалба от 82 млн. евро. Затова компанията, както е обявило ръководството й, е принудена да предприеме драстични мерки за намаляване на разходите си с 25%, включително и съкращаване на 500 от 2200 работници от основния си завод в Германия, като голяма част от оставащите ще бъдат с намалено работно време. Същевременно компанията предвижда да разшири новия си завода в Малайзия, макар и строителството да е с по-бавни темпове от планираното.

Освен това Q-Cells има сключени още преди настъпването на икономическата криза, когато имаше дори дефицит на фотоволтаични панели, дългосрочни договори за доставка на слънчеви модули по твърди цени, които сега компанията е принудена да понижава, за да запази пазарите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още