IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Облаци засенчиха туристическия сектор в Средиземноморието

Икономическата криза засегна тежко една от най-големите индустрии в Европа

12:49 | 15.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Облаци засенчиха туристическия сектор в Средиземноморието

Перспективите пред туристическия сектор в Европа се очертава да бъдат доста мрачни точно по време на жизненоважния за всички представители на индустрията летен сезон. Това сочат тенденциите от началото на годината.

След като започна да намалява през втората половина на 2008 г., броят на пътниците на италианските летища намалява с 13,4% през първото тримесечие. Испания и Франция записват подобен спад за периода между януари и юни.

Причините за това са разнообразни – от една страна компаниите са съкратили до минимум бюджетите за командировки, а поради растящата безработица домакинствата ограничават разходите си за отдих, пише The Economist.

В резултат на това европейските летища и хотели усещат болезнено последиците от кризата. В рамките на първите пет месеца на годината броят на нощувките във френските хотели намалява с цели 15,5% на годишна база.

В Испания броят на чуждите туристи през първото полугодие е с 11,4% по-малък спрямо същия период на 2008 г. Ситуацията в Италия е сходна, където нощувките на чуждестранни гости са с 11,5% по-малко през първата половина на годината.

Бернабо Бока, който е председател на Италианската асоциация на хотелиерите, описва тези резултати като разгром. Те застрашават много от работните места, които са били разкрити в сектора през последните няколко години.

През 2007 г., малко преди началото на кризата, Франция се гордееше с близо 200 хил. хотела, къмпинги, ресторанти, кафенета и туристически агенции, които осигуряваха работа на 900 хил. души и имаха оборот от 70 млрд. евро годишно.

Туристическият сектор на Испания включва 293 хил. фирми с 1,4 млн. служители и годишен оборот от 80 млрд. евро. Около 270 хил. компании работят в областта на туризма в Италия.

Евентуалният спад от 15% в техния оборот ще доведе до загубата на работни места, прогнозира Бернабо Бока. Според него Асоциацията на хотелиерите в Рим може да съкрати 10 хил. работни места през тази година.

Тревожна е тенденцията, че посещаемостта намалява не само в хотелите, но и в музеите, курортите, историческите забележителности и тематичните паркове. Това се дължи и на поскъпването на еврото спрямо британската лира и щатския долар, което затруднява допълнително бизнеса на туристическия бранш в Европа.

Доказателство за това са данните, които показват, че потокът от британски туристи към Испания, които традиционно са най-многобройните посетители в страната, намалява с 16% през първото полугодие на 2009 г.

Освен това британските и американските туристи са най-многобройните гости в най-скъпите хотели на Стария Континент. Поради поскъпването на еврото обаче луксозните хотелиери на Париж и Рим вече усещат тяхното отсъствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още