IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Toyota води в програмата „Кеш за стари коли”

Всеки три от пет продадени автомобила в рамките на правителствената програма са марки на Toyota

10:46 | 15.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Toyota води в програмата „Кеш за стари коли”

Световният лидер в продажбите на автомобили – японският концерн Toyota, се превърна в най-големия бенефициент от програмата на американското правителство “Кеш за стари коли”, която насърчава покупките на нови автомобили.

Правителството в САЩ задели 3 млрд. долара за тази програма, която дава възможност на всеки американец да рециклира своя стар автомобил и да получи бонус до 4500 долара за покупката на нов и по-икономичен.

Три от петте най-популярни марки автомобили, които са закупени в рамките на програмата, са модели на Toyota: Toyota Corolla заема първо място по популярност, Toyota Camry застава на четвърто, а Toyota Prius – на пето.

По този начин част от средства на американските данъкоплатци ще стимулират бизнеса за чужди автомобилни производители, вместо да подкрепят местните закъсали автомобилни компании, пише Washington Post.

След като половината от срока на програмата изтече, Toyota се превърна в най-печелившата компания от нея. Японската компания получава общо 19% дял от всички направени покупки в рамките на „Кеш за стари коли”

Все пак две американски компании следват Toyota, като делът на General Motors възлиза на 18%, а този на Ford е 15%. Около 54% от всички топ 10 модела, закупени в рамките на програмата, са произведени в САЩ, разкриват данните.

Например Corolla, Camry и Honda 4WD се произвеждат в САЩ, въпреки че са марки на чужди компании. Досега програмата „Кеш за стари коли” е генерирала продажбите на над 350 хил. автомобила и половината от средствата са изчерпани.

Първоначалната версия на програмата предвиждаше в нея да могат да участват само превозни средства, произведени в Северна Америка. Ограничението бе отхвърлено, защото по този начин се нарушаваха международните търговски споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още