IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Porsche ще продаде 10% дял на Катар

Катар ще закупи по-голямата част от опциите на Porsche върху акции на Volkswagen

20:09 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Porsche ще продаде 10% дял на Катар

Емирство Катар ще купи 10% от акциите на немската автомобилна компания Porsche, които са притежавани от семейството, което основава производителя на луксозни автомобили през 1931 г., и все още е основен акционер в него.

Тази седмица Volkswagen и Porsche сключиха споразумение, което предвижда двете компании да се слеят до 2011 г. По този начин бе сложен край на враждебните опити за поглъщане между двата конкурента, които продължиха години.

Споразумението между Volkswagen и Porsche предвижда също Катар да закупи по-голямата част от опциите на Porsche върху акции на Volkswagen. От Porsche не уточняват каква е заплатената от Катар цена за сделката, предаде BBC.

Porsche се провали в дългогодишните си опити да погълне Volkswagen, въпреки че увеличи дела си в него до 51%. Производителят на луксозни автомобили натрупа огромен дълг в стремежа си да увеличи дела си във Volkswagen до 75%.

Според условията на сливането Volkswagen първоначално ще купи 42% от капитала на Porsche до края на тази година за 3,3 млрд. евро. Така Porsche ще се превърне в десетата марка в семейството на Volkswagen, редом с Audi, Seat и Skoda.

Книжата на Volkswagen поевтиняха с 15% до 192 евро на акция на фондовата борса във Франкфурт след новината. Това е най-ниската им цена за последната година. Акциите на Porsche поскъпнаха с 8% до 48,50 евро за акция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още