IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нулева потребителска инфлация в САЩ през юли

Засега данните за инфлацията оправдават напълно твърденията на Федералния резерв, че ръстът на цените ще бъде умерен

16:23 | 14.08.09 г.
Нулева потребителска инфлация в САЩ през юли

Напълно според очакванията на анализаторите потребителските цени в САЩ през юли не се промениха, след като през юни те се понижиха с 0,7 на сто.

Засега данните за инфлацията оправдават напълно твърденията на Федералния резерв, че ръстът на цените ще бъде умерен въпреки наводняването на финансовата система с ликвидност и рекордно ниските лихвени проценти в страната.

Потребителските цени паднаха с 2,1% през последните 12 месеца, което е най-големия годишен спад от 1950 година насам. По-голямата част от дефлацията се дължи на понижението на цената на енергините суровини.

В дефлацията през последната година някои икономисти видяха опасност от навлизане в спиралата на падащите цени – нещо, което икономиката на САЩ не е виждала от времената на Великата Депресия през 1930 година.

Инфлацията на потребителските стоки, изключвайки енергията и храните, показа лек ръст от 0,1% през юли и отново съвпадна с оценките на икономистите.

Wall Street оцени позитивно новината за нулевата инфлация през миналия месец. До момента фючърсите върху американските индекси сочат, че борсата в Ню Йорк ще отвори на зелено. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още