IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хонконг също излезе от рецесията

Икономиката на китайския административен район отчете ръст от 3,3% през второто тримесечие

13:25 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Хонконг също излезе от рецесията

Икономическата криза в Хонконг, която продължи една година, приключи през второто тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт на китайския административен район отчита ръст от 3,3% за периода от април до юни спрямо предишните три месеца, когато се сви с рекордните 4,3%.

Анализаторите, интервюирани от Bloomberg, очакваха близо три пъти по-слаб ръст на БВП в размер на 1,2% на тримесечна база. Икономиката на Хонконг се съвзема главно благодарение на нарастващия износ, но все още е с 3,8% под нивата си от същия период на миналата година.

Годишният спад на брутния вътрешен продукт се е свил в сравнение със 7,8-те процента, отчетени за първото тримесечие, и благодарение на плана на китайското правителство за стимулиране на икономиката на стойност 4 трлн. китайски юана (585 млрд. щатски долара).

Правителството на Хонконг е заделило 87,6 млрд. хонконгски долара (11,3 млрд. щатски долара) за стимулиране на икономическата активност чрез данъчни облекчения и субсидии. Това се равнява на 5,2% от брутния вътрешен продукт на административния район със самостоятелно управление.

Икономиката на Хонконг последва тази на Германия и Франция по пътя към възстановяването. През юни износът от Хонконг към Китай успя да отчете ръст на годишна база, а износът към останалия свят записа най-слабия си спад за последните седем месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още