IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През второто тримесечие икономиката на Испания се сви с 1%

Испанската икономика не успя да се присъедини към немската и френската, които показаха експанзия през второто тримесечие

11:03 | 14.08.09 г.
През второто тримесечие икономиката на Испания се сви с 1%

Брутният вътрешен продукт на Испания през второто тримесечие отчете спад от 1% спрямо първото, когато икономиката на страната се сви с 1,9 на сто, съобщи националната статистика на Испания.

Така испанската икономика не успя да се присъедини към немската и френската, които показаха експанзия през второто тримесечие спрямо първото.

Спрямо второто тримесечие на 2008 година спадът е 4,1 на сто, което се оказа повече от прогнозите на Банката на Испания за свиване на БВП на страната с 4 на сто на годишна база.

Безработицата в Испания е най-високата в Европа – 18 на сто от икономически активното население, което допринася за половината от ръста на безработицата в еврозоната. Поради това испанското правителство увеличи държавните разходи с цел стимулиране на икономиката като по данни на Блумбърг те се оценяват на 2,3% от БВП през тази година и допълнително през следващата.

Огромната в сравнение с другите европейски страни безработица се дължи на спукването на балона на недвижимите имоти в резултат на кризата, което остави около 1 млн. новопостроени жилища непродадени.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и взаимопомощ (ОИСР) БВП на Испания ще се свие с 4,2% тази година и с 0,9% през 2010.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още