IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повишенията обхванаха и азиатските борси

Компаниите от енергийния сектор допринесоха в най-голяма степен за днешното повишение на индексите

11:41 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Повишенията обхванаха и азиатските борси

Всички фондови борси в азиатския и тихоокеанския регион записаха убедителни ръстове по време на днешната сесия. Изключение направиха единствено индексите в Южна Корея, които приключиха търговията с минимални понижения поради изтичането на опциите за търговия с акции.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява компании от азиатския и тихоокеанския регион, повишава стойността си с 1,6% до 112,92 пункта по време на днешната сесия. Това е най-силното еднодневно повишение на борсовия измерител от 31 юли.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 60% над рекордно ниската си стойност за последните пет години, която регистрира в началото на март. В най-голяма степен за днешното му повишение допринесоха компаниите от енергийния сектор, след като петролът поскъпна с 1% в края на вчерашната сесия.

Най-силен ръст по време на днешната търговия отчитат основните борсови индекси в Индия, Хонконг и Тайван. В Индия BSE Sensex 30 добавя 2,2% до 15347,8 пункта, в Хонконг Hang Seng се повишава също с 2,2% до 20884,5 пункта, а тайванският Taiex напредва с 2% до 7035 пункта.

Увереността на Федералния резерв, че американската икономика е започнала да се стабилизира, повиши и основния китайски индекс Shanghai Composite с 0,8% до 3140,6 пункта. Вчера той се понижи с близо 5%, а Hang Seng потъна с над 3% под натиска на новината за свиването на износа на Китай.

Борсовата еуфория се пренесе и в тихоокеанския регион, където австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 приключи сесията с ръст от 2,1% до 4435,9 пункта. В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 1,6% до 3128,9 пункта, след като производственият сектор на страната се приближи до възстановяването.

За това свидетелства индексът на бизнес активността в производствения сектор на Нова Зеландия, който се повиши до 49,7 пункта спрямо през юли спрямо 46,5 пункта за месеца преди това. Това е най-високата стойност на показателя от април 2008 г. досега, предаде Bloomberg.

По този начин индексът се приближи максимално до нивото от 50 пункта, което разделя свиването от разрастването на икономическата активност в сектора. Това показва, че най-трудният момент от икономическата криза в Нова Зеландия вероятно е отминал.

Японският индекс на сините чипове се повиши с 0,8% до 10517,2 пункта в края на днешната борсова сесия, а по-широкият Topix се повиши с 0,9% до 968,4 пункта. Активността на пазарните участници обаче остава занижена, което е характерно за последния летен месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още