IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетният дефицит на САЩ стигна рекордна стойност

Недостигът в бюджета от началото на фискалната година възлиза на 1,27 трлн. долара в края на юли

22:03 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бюджетният дефицит на САЩ стигна рекордна стойност

Американският бюджетен дефицит достигна рекордно ниво за първите 10 месеца на текущата фискална година, като успоредно с това отчете и най-високата си месечна стойност през юли, откакто статистиката започва да се води.

Намаляването на приходите и правителството и големите разходи за насърчаване на икономическата активност повишиха недостига в бюджета до 1,27 трлн. долара от началото на текущата фискална година, която приключва на 30 септември.

За сравнение, дефицитът е възлизал на 389 млрд. долара за първите десет месеца на предишната фискална година. Само в рамките на месец юли разходите на правителството превишават приходите със 180,7 млрд. долара.

През юли американското правителството е похарчило повече пари, отколкото през който и да е месец в историята на САЩ. Разходите му през юли се увеличават с 26% на годишна база до 332,2 млрд. долара, предаде Bloomberg.

Данъчните постъпления от домакинствата и компаниите намаляват, докато разходите за стимулиране на заетостта, за реформа в здравната система, за социални дейност и за инфраструктурни проекти се увеличават значително.

За текущата фискална година правителството очаква бюджетният дефицит да достигне рекордните 1,8 млрд. долара. Това е четири пъти повече спрямо недостига в размер на 459 млрд. долара за миналата фискална година.

От началото на кризата през декември 2007 г. американската икономика е закрила 6,7 млн. работни места. През юли безработицата отчете изненадващ спад до 9,4%, след като брутния вътрешен продукт се сви с 1% през второто тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още