IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Липсата на пари ражда идеи. В авиосектора – за по-евтино приземяване

Превозвачът SAS ще пести гориво, като направи кацането на самолетите полуавтоматичен процес

20:28 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Липсата на пари ражда идеи. В авиосектора – за по-евтино приземяване

Липсата на пари ражда идеи. Поне това със сигурност е валидно в авиосектора и по-конкретно – сред ръководството на превозвача Scandinavian Airlines System (SAS).

Компанията, която обяви съкращаване на между 1000 и 1500 служители в близките месеци, се подготвя да експериментира нов начин за приземяване на самолетите си. Според изчисления в SAS, ако бъде въведена, процедурата ще икономисва по около 100 кг гориво при всяко кацане и ще намали отделяните въглеродни емисии, съобщава АФП.

Вместо традиционното снижаване на машината, контролирано от пилота, новата процедура на SAS се състои в оставяне на самолета да планира автоматично, следвайки оптимална траектория, предоставена чрез сателит. Пилотът трябва да поеме отново управлението точно преди самото приземяване. Това щяло да спести много разходи и да скъси изминавания път при кацане.

Досега този начин на приземяване е тестван чрез симулатор и се предвижда да се проведат опити и на реален Боинг 737 в понеделник късно вечерта в Северна Норвегия.

Ако бъде одобрена от властите, регулиращи гражданската авиация, процедурата може да бъде използвана за много оперирани от компанията линии, като се вземат предвид характеристиките на различните летища.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още