IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рали на щатските борси преди решението на Фед

Основните борсови индекси напредват с повече от процент в началото на търговията

17:54 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рали на щатските борси преди решението на Фед

Щатските индекси започнаха днешната сесия с убедителни ръстове в очакване на днешното лихвено решение и икономически доклад на Федералния резерв. Най-силно поскъпват книжата на компаниите от технологичния, финансовия и промишления сектор.

За повишенията на котировките допринесе новината за нарастването на износа на САЩ, който отчете ръст за втори пореден месец през юни. Благодарение на това отрицателното салдо по търговския дефицит на страната се повиши по-малко от очакваното и достигна 27 млрд. долара.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA повишава стойността си с 1,4% до 9369,4 пункта близо час и половина след началото на търговията. Индексът на 500-те най-добри компании на двете фондови борси в САЩ – S&P 500, се повишава също с 1,4% до 1007,8 пункта.

Най-силно напредва обаче индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite. Той добавя 1,7% към стойността си до 2002,5 пункта. За това допринесоха засилените покупки на акции от технологичния сектор след двудневните разпродажби в началото на тази седмица.

Днес ще приключи двудневното заседание на Комитета за операции на открития пазар към Федералния резерв. Анализаторите очакват лихвеното решение, икономическата прогноза и изявлението на ръководството на централната банка на САЩ в 21:15 ч. българско време.

Те са единодушни, че основната лихва в САЩ ще остане в интервала от 0% до 0,25% и през този месец. Подобряването на макро данните през последните седмици обаче повишава очакванията, че е време Федералният резерв да очертае своята стратегия за изход от свръхлибералната парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още