IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на BHP Billiton се понижи с 65% през второто фискално полугодие

Нетната печалба на BHP Billiton намалява до 3,26 млрд. долара за шестте месеца до края на 30 юни

17:01 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на BHP Billiton се понижи с 65% през второто фискално полугодие

Най-голямата добивна компания в света BHP Billiton съобщи, че печалбата й е намаляла с 65% на годишна база през втората половина на фискалната година, след като цените на металите се понижиха, а икономическата криза намали търсенето на руда.

Нетната печалба на BHP Billiton намалява до 3,26 млрд. долара за шестте месеца до края на 30 юни спрямо положителния финансов резултат от 9,4 млрд. долара, отчетен за същия период на 2008 г. Това се оказа малко повече от очакваната от икономисти печалба от 3,1 млрд. долара.

Ръководството на базираната в Мелбърн компания съкрати производството на някои продукти и освободи част от служителите, след като цените на стоките се понижиха през втората половина на 2008 г. Според него търсенето на метали ще остане нестабилно и през следващата година.

Печалбата на BHP Billiton преди данъци за цялата фискална година възлиза на 18,2 млрд. долара, което е с 25% по-малко в сравнение с предишната година. Окончателният дивидент е 82 цента на акция, което е с 18% повече спрямо фискалната 2008 г., предаде Bloomberg.

През юни добивната компания предложи на своя конкурент Rio Tinto да създадат съвместно бизнес звено за добив на желязна руда, в което BHP Billiton ще инвестира 5,8 млрд. долара. Освен това BHP Billiton планира да похарчи 10,7 млрд. долара за капиталови инвестиции през тази година.

Книжата на BHP Billiton поскъпват с 0,2 паунда, или 1,2%, до 15,46 паунда за акция на фондовата борса в Лондон. От началото на тази година пазарната капитализация на добивната компания се е повишила с над 18% до 86 млн. паунда.

През тази седмица стана ясно, че Китай е внесъл рекордно количество суров петрол и желязна руда през юли. Китай, който е вторият по големина консуматор на енергия в света и най-големият вносител на желязна руда, е похарчил общо 13,8 млрд. долара за двете стоки през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още