IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Естония се е свила с 16,6% през второто тримесечие

Спадът е бил по-рязък, отколкото отчетеното през първото тримесечие понижение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 15,1 на сто

12:41 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Естония се е свила с 16,6% през второто тримесечие

Икономиката на Естония се е свила с 16,6% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, като нито един сектор не е бил пощаден от глобалния спад, съобщи националната статистическа служба, цитирана от AP.

Спадът е бил по-рязък, отколкото отчетеното през първото тримесечие понижение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 15,1 на сто на годишна основа, което е знак за задълбочаване на рецесията в балтийската държава.

Данните сочат, че промишленото производство, строителството и продажбите на едро са намалели през този тримесечен период, а резкият спад във финансовия сектор има особено отрицателно отражение върху икономическата дейност в страната.

Естонската статистическа служба посочва, че данните не са окончателни и могат да бъдат преразгледани.

Наред с другите две балтийски страни, Латвия и Литва, Естония е сред членките на Европейския съюз с най-големи икономически затруднения, отбелязва АП.

В понеделник Латвия обяви свиване на БВП с 19,6 на сто на годишна основа, а БВП на Литва се е сринал с 22,4 на сто за същия период.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още