IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силна корекция на борсите в Китай и Хонконг

Hang Seng записа най-силното си дневно понижение за последните три месеца, а Shanghai Composite потъна с 4,7%

12:35 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силна корекция на борсите в Китай и Хонконг

Индексите на фондовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион записаха първия си спад за последните три дни, водени от силните понижения на борсите в Китай и Хонконг. Индексите там записаха най-силния си еднодневен спад за съответно последните две седмици и три месеца.

На борсата в Шанхай основният индекс Shanghai Composite потъна с 4,7% до 3112,7 пункта, което е най-ниската му стойност за изминалите четири седмици. В Хонконг основният борсов индекс Hang Seng се понижи с 3,1% до 20419,8 пункта.

Причина за това станаха вчерашните икономически данни за Китай, които показаха, че мерките на правителството не успяват да компенсират спада на износа. Индустриалното производство и продажбите на дребно в страната се увеличават, но износът намалява с 23% на годишна база през юли.

Вместо да достигнат до реалната икономика, немалка част от налетите от държавата средства изтичат към спекулативни сделки на пазара на недвижими имоти и на ценни книжа. Това може да застраши развитието на китайската икономика според местни икономисти.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи десет азиатски борси плюс Австралия и Нова Зеландия, губи 1,2% от стойността си до 111,43 пункта. Той се е повишил с 58% от петгодишното дъно, което стигна на 9 март, а пазарната оценка на компаниите в него е 24 пъти по-висока от очакваната им печалба.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 1,4% до 10435 пункта, воден от пониженията при потребителските компании. Техните акции поевтиняха силно под натиска на поскъпването на японската йена, която днес повишава стойността си спрямо всички 16 основни валути, предаде Bloomberg.

Днес стана ясно, че производствената дефлация в Япония се е повишила до рекордните 8,5% на годишна база през юни. Междувременно ръстът на индустриалното производство през юни бе коригиран от 2,4% на годишна база до 2,3% на годишна база.

Червената вълна пощади единствено индексите в тихоокеанския регион. Австралийският S&P/ASX 200 се повиши с 0,3% до 4,343,1 пункта, след като индексът на потребителското доверие в страната се повиши до най-високата си стойност за последните две години. В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,8% до 3079,7 пункта.

Индексът на потребителското доверие в Австралия, изчисляван от финансовата група Westpac Banking Corporation и Мелбърнския институт, се повиши с 3,7% на месечна база до 113,4 пункта през август. Той отразява оценката на 1200 потребители за миналите и бъдещите икономически условия в страната.

Отделни данни показаха, че индексът на разходите за заплащане на работната сила в Австралия се повишава с 0,8% през второто тримесечие спрямо предходното. По този начин начин показателят повтори ръста си от предишното тримесечие и отговори на пазарните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още