IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува под 70 долара в очакване на данните за запасите в САЩ

Според анализаторите петролните запаси са нараснали с още 1 млн. барела за седмица

09:20 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се търгува под 70 долара в очакване на данните за запасите в САЩ

Цената на суровия петрол остава почти без промяна в часовете на днешната азиатска търговия, след като приключи сесията във вторник под нивото от 70 долара за барел. Причина за това станаха пониженията на фондовите пазари в САЩ, който е най-големият консуматор на енергия в света.

Днес ще бъдат публикувани седмичните данни на Министерството на енергетиката в САЩ за промяната в петролните запаси на страната през изминалата седмица. Според анализаторите те са се увеличили с още 1 млн. барела, което ще бъде третият им пореден седмичен ръст.

Американският лек суров петрол с доставка през септември поевтинява с 0,1% до 69,40 долара за барел в часовете на електронната търговия на петролната борса в Ню Йорк. Петролните фючърси поевтиняха с 1,15 долара, или 1,6%, за да приключат вчерашната сесия на ниво от 69,45 долара за барел.

По този начин цената на черното злато се понижи за четвърти пореден ден, като за първи път от началото на месеца падна под 70 долара за барел. От началото на тази година тя се е увеличила с 59%, по данни на Bloomberg.

Брентът поевтинява с 9 цента до 72,37 долара за барел на международната петролна борса в Лондон. Вчера петролните фючърси с доставка през септември приключиха търговията със спад на цената от 1,04 долара, или 1,4%, до 72,46 долара за барел.

Данните на Американския петролен институт показаха, че петролните запаси на САЩ са намалели с 1,4 млн. барела до 348,5 млн. барела в края на миналата седмица. Те обаче не са така надеждни, както доклада на Министерството на енергетиката, което събира информация от всички рафинерии в страната.

Организацията на страните износителки на петрол повиши прогнозата си за доставките на петрол от страни извън ОПЕК през 2010 г. с 210 хил. барела до 51,17 млн. барела на ден. През второто тримесечие на годината ОПЕК е произвеждала 28,7 млн. барела дневно, което почти съвпада с производството през първите три месеца.

Министерството на енергетиката в САЩ понижи своята прогноза за потреблението на петрол през тази и следващата година. Очакванията за 2009 г. са, че среднодневната консумация ще намалее с 90 хил. барела до 83,76 млн. барела, а през 2010 г. тя ще възлезе на средно 84,7 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още