IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките банки в САЩ може да се нуждаят от допълнителен капитал

Според комисията, която следи програмата за освобождаване от проблемните финансови активи, малките банки може да се нуждаят от още 14 млрд. долара

19:39 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Малките банки в САЩ може да се нуждаят от допълнителен капитал

Малките банки в САЩ може да се нуждаят от допълнителен капитал в размер на 12 до 14 млрд. долара, за да се справят с проблемните си кредити. Това заяви в своя месечен доклад Контролната комисия към Конгреса, която наблюдава федералната програма за подкрепа на компаниите от финансовия сектор.

Контролната комисия е създадена специално, за да следи изпълнението на програмата на правителството за освобождаване от проблемните финансови активи на стойност 700 млрд. долара. За своята дейност комисията се отчита пред законотворците, предаде Bloomberg.

Според комисията големите банки в САЩ изглеждат способни да се справят с повече загуби, произтичащи от отпуснатите проблемни заеми. Най-стабилни са именно 19-те най-големи банки, които бяха подложени от финансовите регулатори на стрес тест в началото на тази година.

Банките с активи от 600 млн. до 1 млрд. долара обаче могат да се сблъскат с нови, по-големи предизвикателства през идните месеци. Те ще трябва да привлекат доста повече капитал, защото прогнозните им загуби ще надхвърлят планираните приходи и резерви, става ясно от анализа на Контролната комисия.

Комисията се оглавява от Елизабет Уорън, която е професор по право в Харвардския университет. Тя предупреждава, че проблемът с неликвидните активи в балансите на банките не е бил разрешен и те ще продължават да създават проблеми, които ще бъдат по-остри за малките банки.

Комисията призовава за повече стрес тестове, с които да се направи строга оценка на капитала на банките при различни неблагоприятни икономически сценарии. Финансовото министерство и регулаторните органи трябва да окажат по-голяма подкрепа на малките банки.

Финансовото министерство на САЩ и Федералната корпорация по депозитно застраховане се отказаха от програмата за изкупуване на проблемните банкови активи чрез създаването на публично-частни партньорства. Причина за това станаха добрите резултати от стрес-теста на 19-те най-големи банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още