IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стойността на помощите за европейските банки надвиши 30% от БВП на ЕС

Като дял от БВП на отделните страни най-много са помощите в Ирландия и Великобритания

13:17 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стойността на помощите за европейските банки надвиши 30% от БВП на ЕС

Европейската комисия (ЕК) e одобрила отпускането на финансова помощ за европейските банки в размер на почти една трета от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз, стана ясно от доклад, публикуван в понеделник, предаде EUbussines.

Според доклада на Генералната дирекция на ЕК по въпросите на конкуренцията по-голямата част от парите все още не са усвоени, а размерът на одобрените помощи е различен за различните държави.

Отпуснатите помощи включват предимно средства за частично или цялостно национализиране на борещи се за оцеляване банки и публично гаранционни схеми за връщане на доверието в кредиторите. Помощите включват също и средства за изкупуването на т.нар. лоши активи.

Много страни въведоха схеми за подпомагане, при които оставиха все още платежоспособните банки да решат сами дали да вземат, или да се откажат от отпуснатите им средства. Според ЕК усвоените помощи до момента се равняват на 12,6% от БВП на ЕС.

Степента на държавна намеса в различните страни варира. В Ирландия одобрената помощ е 231,8% от БВП на страната, като почти цялата сума е вече усвоена. В съседна Великобритания одобрените от ЕС схеми за подпомагане се равняват на 41,6% от БВП на страната, докато за Франция цифрата е само 18,1%, като едва 5,6% са усвоени.

EUbussines пояснява, че девет от 27-те държави членки на ЕС не са получили одобрение от Брюксел за предприемане на подобни действия. Това са страни предимно от източната част на ЕС: България, Кипър, Чехия, Естония, Литва, Малта, Полша, Румъния и Словакия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още