IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Румъния трябва да вземе още мерки за подобряване на икономиката

ЕК участва в проучвателна мисия на МВФ с цел да се установи как се изпълнява румънската икономическа програма за възстановяване

19:04 | 10.08.09 г.
ЕК: Румъния трябва да вземе още мерки за подобряване на икономиката

Правителството на Румъния трябва да вземе допълнителни мерки за подобряване на икономическото положение на страната, заявиха днес представители на Европейската комисия (ЕК), цитирана от БТА.

ЕК участва в проучвателна мисия на Международния валутен фонд с цел да се установи как се изпълнява румънската икономическа програма за възстановяване.

По време на мисията е било проучено прилагането на обещаните структурни реформи, на мерките за сдържане на бюджетния дефицит, за който сега се прогнозира да е по-висок от очаквания.

Като цяло изпълнението на икономическата програма върви добре, но ще са необходими нови допълнителени мерки за подобряване на икономическото състояние, смята Европейската комисия.

По данни на мисията реалният БВП на Румъния се е свил с 6,2 на сто на годишна база през първото тримесечие на тази година, което е повече от планираното в програмата за икономическо възстановяване. Тази програма бе приета срещу ангажимента на МВФ и Европейския съюз да окажат масирана финансова подкрепа за изпадналата в тежки затруднения румънска икономика след избухването на световната финансова и икономическа криза.

Сегашната прогноза на румънските власти била икономиката на страната да се свие с 8-8,5 на сто през 2009 г. вместо предвижданите по-рано 4 на сто. През следващата година се очаква много слабо възстановяване.

През октомври тази година Европейската комисия ще изготви своя оценка преди на Румъния да бъде отпуснат следващият транш от 5 милиарда евро в рамките на одобрения от Европейския съюз заем в подкрепа на румънския платежен баланс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 10.08.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още