IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция подготвя нови мерки за затягане на коланите от есента

Икономисти в Атина смятат, че такива рестриктивни мерки са неизбежни, тъй като икономиката затъва и е на границата на фалита, а държавата живее на кредит

16:09 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция подготвя нови мерки за затягане на коланите от есента

Гръцкото правителство подготвя нови мерки за затягане на коланите от есента. Целта на рестрикциите е в хазната да влязат пет милиарда евро до края на годината, а управляващите консерватори да поискат от Европейския съюз да отсрочи до 2011 г. наблюдението над икономиката на страната заради високия й бюджетен дефицит и публичен дълг, пише в. "Елефтеротипия".

Мерките, които ще станат известни след 20 дни, се налагат заради дупката в бюджета и се очаква да включват и нови извънредни данъци, в това число увеличаване на данък печалба, въпреки декларациите на управляващите консерватори, че такива няма да има, пише вестникът.

Европейската комисия прогнозира, че дефицитът на Гърция ще се увеличи до 5,7 процента от брутния вътрешен продукт през 2010 година, и поиска от Атина да го сведе догодина до по-малко от три процента, в противен случай икономиката на Гърция е застрашена да бъде поставена за сетен път под надзора на Брюксел. Държавният дълг на Гърция е един от най-големите в еврозоната.

Икономисти в Атина смятат, че такива рестриктивни мерки са неизбежни, тъй като икономиката затъва и е на границата на фалита, а държавата живее на кредит.

Държавният бюджет на Гърция е дерайлирал, а изпълнението на заложените в него фискални цели е непостижимо, алармираха наскоро от гръцкия институт за икономически изследвания и призоваха за незабавни стурктурни реформи и реорганизация на държавната администрация.

Анализаторите от въпросния институт предрекоха и застой на гръцката икономиката за тази година.

МВФ в свой доклад също прогнозира, че гръцката икономика ще навлезе в рецесия тази година в разгара на световната криза и че е изправена пред риск от доста слаб икономически растеж, ако няма напредък на структурните промени и не бъдат оздравени финансите на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още