IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Носителят на Нобелова награда Пол Кругман „за“ още един мандат на Бернанке

Не е изключено скоро да осъзнаем, че излизането от кризата се е случило през юли или август, казва Кругман

10:53 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Носителят на Нобелова награда Пол Кругман „за“ още един мандат на Бернанке

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке получи мощна подкрепа за водените от него политики, както и за евентуалното му преизбиране на поста.

От изказване на Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика за 2008 г., става ясно, че Бернанке заслужава да остане начело на централната банка на страната и след изтичането на досегашния му четиригодишен мандат, приключващ на 31 януари 2010 г.

Кругман смята, че заслугата на Бернанке се състои в това, че, изправен пред финансовата и икономическа криза, чрез Фед той е помогнал на пазарите - „когато финансовите пазари бяха неспособни да си осигурят ликвидност, Фед го направи“, предава Bloomberg.

Икономистът освен това подчертава, че шефът на Федералния резерв е имал куража да намали основната лихва до нулеви равнища и да разпредели 1,1 трлн. долара за захранване на икономиката.

Макар да признава, че Бернанке не е успял да предусети идването на кризата, Кругман смята, че той е реагирал бързо на новите условия.

Нобеловият лауреат казва още, че Щатите може скоро да възстановят растежа на икономиката си, след като данните за трудовия пазар в страната за юли се оказаха по-добри от очакваното. „Не е изключено до няколко месеца да осъзнаем, че излизането от кризата се е случило през юли или август“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още