IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се задържа около 71 долара

По време на петъчната сесия цената на черното злато се понижи до най-ниско ниво от 31 юли

09:10 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се задържа около 71 долара

Цената на суровия петрол гравитира около нивото от 71 долара за барел, след като в петък отстъпи поради признаците за забавяне на потреблението на автомобилни горива, което традиционно се наблюдава в края на лятото в САЩ, предаде Bloomberg.

По време на петъчната сесия цената на черното злато се понижи до най-ниското си ниво от 31 юли досега, след като по-рано стигна 72,84 долара за барел благодарение на данните за безработицата в САЩ, която записа първото си понижение от април 2008 г.

Според президента на Организацията на страните износителки на петрол Ботело де Васконселос, който е и петролен министър на Ангола, цени от порядъка на 70 долара за барел петрол са оптимални, за да могат петролните компании да разработват нови находища.

Американският лек суров петрол се търгува с повишение на цената от 0,2% до 71,08 долара за барел по време на електронната търговия на борсата в Ню Йорк. Петролните фючърси с доставка през септември поевтиняха с 1,4% до 70,93 долара за барел в края на петъчната сесия.

Петролните фючърси са поскъпнали с близо 90% за последните шест месеца, след като ръстовете на световните фондови пазари засилиха оптимизма на инвеститорите за икономическото възстановяване. В същото време поевтиняването на долара направи стоките по-привлекателни инвестиции.

На международната петролна борса в Лондон брентът поскъпва с 0,3% до 73,79 долара за барел в часовете на електронната търговия. В края на миналата седмица цената му се повиши до 76 долара за барел, което е най-високото ниво за последните десет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още