IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 стигна десетмесечен връх

Добрите данни за безработицата доведоха до масирани изкупувания на американската борса

23:05 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
S&P 500 стигна десетмесечен връх

Широкият американски индекс S&P 500 достигна най-високата си стойност за последните десет месеца днес. Това се случи след публикуването на данните за безработицата в САЩ, които показаха спад на показателя за пръв път от повече от година.

Водещи по ръст днес бяха акциите на компаниите от финансовия сектор. Компонентът на индекса на сините чипове в САЩ Dow Jones – JPMorgan повиши пазарната си капитализация с 3,8 на сто. Въпреки позитивното си движение в почти цялата сесия, акциите на Bank of America изгубиха 1,5 на сто от стойността си.

Оптимизъм породи и новината, че застрахователната компания AIG е постигнала печалба за пръв път през последните седем тримесечия. Това доведе до поскъпване на акцията с над 70 на сто от вторник до днес.

Търговията приключи с ръст на Dow Jones в размер на 1,2 на сто до 9 368 пункта. Широкият индекс S&P 500 пък добави 1,34 на сто до 1010 пункта.

Индексът на търгуваните на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, успя да се повиши с 1,4 на сто до 2000 пункта днес.

Така широкият американски индекс е с почти 52 на сто над стойността си от началото на март, когато падна до 12-годишно дъно. За последният месец пък той е напреднал с близо 15 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 07.08.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още