IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Летящ старт на Wall Street след данните за спада на безработицата*

Оптимистичните настроения категорично надделяват днес

19:00 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Летящ старт на Wall Street след данните за спада на безработицата*

Основните борсови индекси в САЩ се повишиха с около процент в самото начало на петъчната сесия, след като равнището на безработица в САЩ изненадващо записа първото си понижение от април 2008 г., а броят на безработните лица се повиши много по-малко от очакваното през юли.

Индексът на 30-те дружества с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones IA се повишава с 1,55% до 9399 пункта два часа и половина след старта на търговията. По-широкият S&P 500 напредва с 1,65% до 1013 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, добавя 1,6% до 2 005 пункта.

В началото на тази седмица индексите в САЩ се повишиха до най-високите си стойности от началото на годината, след което отстъпиха под тежестта на данните за спада в заетостта в частния сектор на американската икономика и увеличението на броя на трайно безработните лица.

Подробният правителствен доклад за състоянието на пазара на труда от днес обаче показа, че безработицата се е понижила до 9,4% през юли. Тя се покачваше в продължение на 16 последователни месеца и достигна най-високото за последните 26 години ниво от 9,5% през юни.

Неселскостопанските отрасли на американската икономика са закрили общо 247 хил. работни места през юли, което се оказа много по-малко от очакваните 320 хил. съкращения. Икономистите прогнозираха, че безработицата в най-голямата световна икономика ще се повиши до 9,6% през юли.

Книжата на най-голямата американска застрахователна компания AIG поскъпват с близо 11% до 24,969 долара за акция, след като тя отчете първата си печалба за последните седем тримесечия. Положителният финансов резултат възлиза на 1,82 млрд. долара, или 2,3 долара на акция, за периода от април до юни.

Пазарната капитализация на застрахователя се е стопила с близо 21% от началото на тази година и с близо 95% за последните 12 месеца до 3,36 млрд. долара. Натрупаната загуба за шестте тримесечия до 31 март тази година възлиза на повече от 100 млрд. долара.

Правителството на САЩ реши да увеличи размера на средствата по програмата „Кеш за стари коли“ с 2 млрд. долара, предаде CNN. В рамките на тази програма всеки американец може да рециклира стария си автомобил и да получи до 4500 долара бонус за покупката на икономична нова кола.

*Актуално към 19:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още