IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Загубата на Royal Bank of Scotland достигна 1 млрд. паунда

Провизиите за лоши заеми влошават финансовия резултат на банката за първото полугодие

11:38 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Загубата на Royal Bank of Scotland достигна 1 млрд. паунда

Загубата на британската банка Royal Bank of Scotland (RBS) за първото полугодие се оказа по-голяма от очакваното, след като слабите резултати от банкирането на дребно и корпоративното банкиране заличават голямата възвръщаемост на инвестиционното подразделение, предаде AP.

Загубата на RBS, в която британското правителство има дял от 70,3%, възлиза на 1,04 млрд. паунда за първото полугодие на годината спрямо загуба от 827 млн. паунда за същия период на 2008 г. Провизиите за лошите заеми в портфолиото на финансовата компания нарастват до 7,5 млрд. паунда.

Приходите на банката за първото полугодие отчитат ръст от 58% до 21,84 млрд. паунда в сравнение с 13,84 млрд. паунда преди година. Това показва, че RBS успява да се преструктурира успешно, след като бе спасена със средствата на данъкоплатците през октомври миналата година.

Главният изпълнителен директор на RBS Стивън Хестер заяви, че финансовите резултати от дейността за първото полугодие са слаби, но изрази вяра в новата стратегия на банката, която ще се опре на нейния основен бизнес потенциал и ще я върне на печалба.

Миналата година RBS записа най-голямата годишна загуба в корпоративната история на Великобритания. Тя отчете отрицателен финансов резултат от 24,1 млрд. паунда в резултат от агресивното придобиване на нейни конкурентни финансови компании през последните години.

Книжата на RBS поскъпнаха с 10% в края на сесията на Лондонската фондова борса в четвъртък до 53,45 паунда за акция. Те поевтиняват към момента с 12,5% до 46,79 паунда под влияние на новината за нарастването на загубата на една от най-големите британски банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 07.08.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още