IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Мечките” взеха превес в САЩ в четвъртък

Противоречиви сигнали за икономиката направиха индексите колебливи

23:12 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Мечките” взеха превес в САЩ в четвъртък

Американските индекси завършиха сесията с понижения, въпреки че през цялото време на търговията се опитваха, безрезултатно, да излязат на положителна територия, водени от финансовите позиции. Натиск надолу обаче оказваха книжата на компаниите от енергийния, телекомуникационния и здравния сектор.

S&P 500, за който от Goldman Sachs заявиха, че очакват до 10% ръст до края на годината, падна в четвъртък с 0,56% до 997 пункта. Nasdaq Composite загуби 1 на сто до 1973 пункта.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,27% до 9256 пункта. Лидерът в производството на компютърно мрежово оборудване Cisco, който влезе в състава на индекса през юни, съобщи, че печалбата му намалява с 46% на годишна база през второто тримесечие. Книжата на технологичната компания поевтиняваха по време на сесията, но успяха да затворят с ръст от 0,54% до 22,29 долара за брой.

Енергийният гигант Chevron бе друг компонент на Dow Jones, който се движеше в низходяща посока поради слабостта в цената на петрола, паднал по време на сесията под 70 долара за барел. В крайна сметка обаче суровината възстанови част от загубите и затвори с понижение от едва 3 цента до 71,94 долара за барел. Акциите на Chevron паднаха само с 0,8 на сто.

Противоречиви данни за икономиката бяха оповестени в началото на сесията. За пета поредна седмица заявленията за социални помощи при безработица в САЩ са по-малко от 600 хил., като намаляват с 38 хил. до 550 хил. за седмицата, приключила на 1 август. Икономистите очакваха числото да бъде 587 хил. Въпреки това ситуацията на пазара на труда остава тежка, като спрямо година по-рано броят на молбите нарастват с 22%.

Впоследствие беше оповестена и статистика за продажбите на дребно в страната, която не се оказа много позитивна, но не и чак толкова отрицателна, колкото очакваха някои анализатори. Данните за юли показаха спад от 5% на годишна база, но пазарът очакваше по-голямо понижение. Статистиката се сформира на базата на резултатите на 50 от най-големите американски търговски вериги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още