IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизъм на европейските пазари

Финансовият сектор вече вижда края на кризата

19:22 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизъм на европейските пазари

Надежди, че финансовият сектор вече е преминал през най-лошата си фаза и изненадващият ход на Европейската централна банка (ЕЦБ) да разшири програмата си за закупуване на активи изпрати европейските акции на по-високи нива в четвъртък.

След спада си в сряда поради разочароващи данни от САЩ за сектора на услугите днес паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 0,45% до 227,89 пункта. Според прогноза на Merrill Lynch индикаторът може да достигне до нивото от 300 пункта до края на 2010 г.

Положителна роля оказа и изказването на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, че икономиката на еврозоната ще се върне към растеж през следващата година и основната лихва се намира на подходящото за целта ниво.

На регионално ниво британският индекс FTSE 100 се покачи с 0,9% до 4691 пункта. Германският DAX нарасна с 0,32 на сто до 5370 пункта, френският CAC 40 добави 0,56 на сто до 3478 пункта, а в Швейцария Swiss отбеляза актив от 0,95% до 5968 пункта.

Печалбите по време на сесията бяха водени от финансовия и застрахователния сектор. Силен ръст отбелязаха акциите на KBC Group, която отчете положителен резултат за изминалото тримесечие (макар и със силен спад на годишна база заради поделенията в Източна Европа) на фона на огромна загуба за първите три месеца на годината. Акциите на финансовата институция поскъпнаха с над 22% до 19,99 евро за брой. Ръстове регистрираха и книжата на Aviva, Zurich Financial, Hannover Rе.

В потребителския сектор се отличиха акциите на Uniliver, скочили с 5,44 на сто след данни за ръст на продажбите въпреки отчетения спад в печалбата за тримесечието от 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още