IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отново ръст на азиатските борси

Китай и Нова Зеландия се наредиха сред малкото губещи фондови пазари в региона днес

12:17 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отново ръст на азиатските борси

Борсовата сесия в азиатския и тихоокеанския регион приключи с повишения за повечето основни индекси. Инвеститорите този път пренебрегнаха негативния завършек на търговията на Wall Street в сряда и данните за продължаващото влошаване за пазара на труда в САЩ и Нова Зеландия.

За повишенията на котировките днес допринесе новината, че загубата на австралийската добивна компания Alumina за първото полугодие е доста по-малка от очакваното. Информацията бе допълнена от добрите данни, че броят на работещите лица в Австралия изненадващо се е повишил през юли.

Равнището на безработица в Австралия остана на ниво от 5,8% за втори пореден месец през юли, въпреки очакванията за повишение до 6%, а броят на заетите лица се повиши с над 32 хил. души. След поредицата от добри данни австралийският индекс S&P/ASX 200 добави 1,5% до 4326,3 пункта.

Книжата на Alumina поскъпнаха с близо 10% до 1,8 австралийски долара за акция, след като загубата на един от най-големите производители на алуминий в света за периода от април до юни възлезе на 15 млн. австралийски долара. Това се оказа по-малко от очакваните 22 млн. долара загуба.

В същото време новозеландският NZX 50 се понижи с 0,9% до 3056,2 пункта, след като стана ясно, че безработицата в страната се е повишила до най-високото си ниво за последните близо девет години и възлиза на 6% от работната сила към края на второто тримесечие.

Борсата в Китай също се нареди сред малкото губещи пазари днес. Основният индекс Shanghai Composite се понижи с 2,1% до 3356,3 пункта. Той отчете седем последователни месечни повишения през тази година благодарение на признаците за стабилизиране на китайската икономика.

Причина за днешното силно понижение на индекса обаче станаха тревогите на инвеститорите, че огромният ръст на банковото кредитиране в страната, както и фискалните стимули на правителството, може да доведат до надуването на балон на борсата в Шанхай и на пазара на имоти.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи 10 азиатски борси плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,8% до 112,81 пункта. По време на предишните две сесии борсовият измерител изгуби 1% от стойността си, но все пак остана с 60% над петгодишното дъно от 9 март тази година.

Най-силно днес се повиши Hang Seng, който напредна с близо 2% до 20899,2 пункта. На борсата в Токио Nikkei 225 завърши с ръст от 1,3% до 10388,1 пункта. Днес стана ясно, че японската централна банка може да прогнозира удължаване на периода на дефлация в страната до 2011 г.

Това са заявили пред Bloomberg източници, които са запознати с въпроса, но които са пожелали да запазят анонимност. Новата прогноза ще бъде включена в икономическия доклад на банката за периода до края на март 2012 г., който ще бъде публикуван през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още