IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Unilever със спад на печалбата от 17 на сто, продажбите обаче растат

Другият гигант в производството на потребителски стоки – Procter&Gamble отчете сходен спад на печалбата и свиване на продажбите си

10:55 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Unilever със спад на печалбата от 17 на сто, продажбите обаче растат

След отчета на Procter&Gamble от вчера, днес бяха публикувани и резултатите на другия голям играч на пазара на потребителски стоки – Unilever.

Печалбата на компанията за второто тримесечие на годината намалява със 17 на сто на годишна база до 758 млн. евро. Причината за това са свиващите се маржове на печалба и високите разходи за пенсионни програми на служителите, предава Wall Street Journal.

Добрата новина от отчета на компанията е увеличението на продажбите от 0,8 на сто на годишна база до 10,37 млрд. евро. През предходното тримесечие бе отчетен спад на продажбите в размер на 1 на сто.

При изключването на ефекти като придобивания и валутни движения печалбата на Unilever бележи ръст от 4,1 на сто, което е забавяне спрямо повишението от 4,8 на сто през миналото тримесечие. Все пак резултатът е доста по-добър от предварителните очаквания на анализаторите за увеличение от 3,2 на сто.

Добро впечатление прави това, че, за разлика от миналото тримесечие, ръстът в продажбите не идва заради повишени цени, а заради увеличен обем на реализираната продукция в размер на 2 на сто.

Според шефовете на компанията именно обемът на продадените стоки ще бъде основна цел до края на годината, за да може да бъдат постигнати добри резултати.

За разлика от Unilever, Procter&Gamble отчете спад на продажбите си в размер на 11 на сто за последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още