IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатският финансов регулатор може да започне дело срещу бивш шеф на AIG

Разследването по предполагаема счетоводна измама се води вече четири години

10:50 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският финансов регулатор може да започне дело срещу бивш шеф на AIG

Морис Грийнбърг – шеф на American International Group Inc. (AIG) в продължение на 38 години, преди да бъде отстранен от поста си през 2005 г. заради скандал с предполагаема счетоводна измама, може да бъде съден от щатските регулатори след над четиригодишно разследване, съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) може още днес да отправи граждански иск срещу 84-годишния Грийнбърг, според източника, пожелал анонимност, тъй като плановете на регулатора не са обявени официално.

Бившият председател и изпълнителен директор на AIG води съдебни битки от отстраняването си от поста през 2005 по време на разследване на тогавашния прокурор на Ню Йорк Елиът Спицър на презастрахователния бизнес на компанията. През 2006 г. AIG плати над 1,6 млрд. долара, сключвайки споразумение по обвиненията, че е подвела инвеститорите.

Два месеца, след като напусна поста в AIG, срещу Грийнбърг е заведено дело от Спицър по обвинение, че е наредил транзакции, с които да прикрие загуби. През 2006 г. Спицър оттегля част от обвиненията по делото, а Андрю Куомо поема случая, когато става главен прокурор през 2007 г.

В основата на обвинението на SEC срещу AIG през 2006 г. са презастрахователни транзакции към General Re – подразделение на компанията Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, за които от прокуратурата твърдят, че са увеличили изкуствено отчетените резерви на AIG.

Срещу Грийнбърг обаче не е повдигнато обвинение за престъпление, като той е отрекъл да е бил в течение за подобни транзакции.

От напускането си Грийнбърг е замесен и в съдебни спорове с AIG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още