IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch потвърди кредитния рейтинг на Русия, перспективата остава негативна

Въпреки стабилизирането на финансовата система страната остава изложена на сериозни рискове

12:31 | 05.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch потвърди кредитния рейтинг на Русия, перспективата остава негативна

Рейтинговата агенция Fitch потвърди оценката си за дългосрочния дълг на Русия в местна и чужда валута. В същото време компанията посочи, че перспективата пред кредитния рейтинг на страната остава негативна, което означава, че в скоро време той може да бъде редуциран.

Рейтингът по дългосрочните държавни облигации на Русия остава ВВВ, докато краткосрочната оценка е F3, съобщават от агенцията.

„Руската икономика и държавният бюджет бяха сериозно засегнати от глобалната финансова криза и въпреки сигналите за икономическо и финансово стабилизиране от месец март насам рискът пред платежоспособността на Русия се запазва“, обяснява Едуард Паркър, ръководител на отдела на Fitch за развиващите се пазари от Европа.

През първото тримесечие на годината руската икономика се сви с 10 на сто на годишна база, което е доста по-слабо представяне спрямо останалите големи развиващи се страни. В същото време валутните резерви са се свили с 200 млн. долара за последната година, казват от агенцията.

От Fitch посочват, че към настоящия момент държавните финанси остават силната страна на Русия, тъй като в края на 2008 година държавният дълг е бил едва 8 на сто от брутния вътрешен продукт.

Голямата опасност обаче идва от спада в цените на петрола и антикризисните пакети на правителството, които могат да изведат бюджета от излишък в размер на 4,1 на сто от БВП през 2008 година до дефицит от 8,5 на сто от БВП през тази година.

Очакванията на Fitch са, че икономиката на Русия ще се свие със 7 на сто през тази година, след което през 2010 ще бъде отчетен ръст от 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още