IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup продава 20 компании за потребителско банкиране

Банката е в „невероятна финансова стабилност“, смята нейният изпълнителен директор

09:05 | 05.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup продава 20 компании за потребителско банкиране

Американската банка Citigroup планира да продаде 20 от своите компании, които оперират в сферата на потребителското банкиране. Това обяви изпълнителният директор на институцията Викрам Пандит в интервю за сингапурския вестник Business Times.

Според него това се прави заради промяната на ситуацията на пазара на услуги на дребно, „където има по-малко възможност за кредитиране и вероятно по-малки перспективи като бизнес“.

Пандит обяви също, че капиталовите позиции на банката вследствие на размяната на емисията от привилегировани акции за обикновени, която бе направена през юли, показват „невероятна финансова стабилност“.

През юли инвеститорите се съгласиха да заменят привилегировани акции за 32,8 млрд. долара срещу обикновени дялове, а правителството на САЩ да замени книжа за 25 млрд. долара, което му позволи да придобие 34 на сто от капитала на финансовата институция и да се превърне в най-големия й акционер.

Към момента Citigroup e третият по големина кредитор в САЩ, като от началото на кризата са отписани активи за милиарди долари. Поради тази причина правителството наля 45 млрд. долара в банката, за да й помогне да оцелее.

През второто тримесечие на годината банката постигна печалба от 4,28 млрд. долара, което е значително по-добър резултат от загубата от 2,5 млрд. долара, постигнати през същия период на миналата година.

„Свършихме много добра работа през първите две тримесечия на годината. Това обаче стана, след като се потрудихме здраво през миналата година. Редуцирахме активите си с почти 25 на сто, а свалихме риска с далеч повече. Съкратихме и разходи от около 16 млрд. долара годишно“, обясни Пандит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 05.08.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още