IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимистите удържаха борсовия ръст и поднесоха подарък на Обама

Американският президент чества рождения си ден във вторник и инвеститорите му подариха повишение на водещите индекси

23:05 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимистите удържаха борсовия ръст и поднесоха подарък на Обама

Борсовите индекси в САЩ отчетоха повишение и във вторник, с което продължиха повишението си от понеделник. Така широкият бенчмарк S&P 500 удържа психологическото си ниво от 1 000 пункта, а Dow Jones Industrial Average достигна нов деветмесечен връх.

Така инвеститорите поднесоха подарък за рождения ден на президента на САЩ Барак Обама, който днес навършва 48 години. Той влезе в историята като първия тъмнокож президент на Америка. С името на Обама мнозина свързват надеждата за изход от финансовата и икономическа криза, която скова Америка, а в последствие се прехвърли и към останалия свят.

Днешната сесия започна с понижение за индексите, след което те успяха да излязат на зелено. След средата на сесията търговията премина на отрицателна територия, а в края на деня се стигна до рязко повишение на индексите.

В крайна сметка индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,4 на сто до 9 320 пункта, с което бе достигнат нов деветмесечен връх за показателя.

Широкият бенчмарк пък затвърди нивото си от 1 000 пункта и приключи сесията с повишение от 0,3 на сто до 1 006 пункта.

Считаният за технологичен индекс Nasdaq Composite също се повиши в края на сесията, макар да изглеждаше, че той ще остане на отрицателна територия. Той напредна с 0,13 на сто до 2 011 пункта.

Сред основните корпоративни събития в САЩ днес бяха новината, че PepsiCo ще придобие двете си най-големи бутилиращи компании на американския пазар. General Electric пък обяви, че ще заплати глоба от 50 млн. долара заради погрешна счетоводна политика и подвеждане на инвеститорите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 04.08.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още